Baas over eigen zorg

  • Home
  • Baas over eigen zorg

 

Baas over eigen zorg

Van een medicijn zijn vaak meerdere merken beschikbaar. Maar steeds meer zorgverzekeraars vergoeden alleen nog het merk dat zij als voorkeursmerk hebben aangewezen. Dit voorkeursbeleid geldt vanaf 1 januari 2023 ook voor verzekerden van Achmea.

Wat verandert er?

Steeds meer zorgverzekeraars voeren een voorkeursbeleid. Dat betekent dat zij één merk als voorkeursmerk aanwijzen. Vanaf 1 januari 2023 kiest ook Achmea* ervoor om alleen het voorkeursmedicijn te vergoeden en de andere merken niet. Dit betekent dat niet u of de apotheek, maar de zorgverzekeraar bepaalt welk merk u meekrijgt. Vaak is dat het goedkoopste merk.

Zelfde middel, ander jasje

Het goedkopere merk heeft dezelfde werkzame stof en er zit evenveel van in het medicijn. Of het is een andere werkzame stof, maar met hetzelfde effect. Naast werkzame stoffen bestaat elk medicijn uit hulpstoffen. Die bepalen bijvoorbeeld de vorm, kleur of smaak. De hulpstoffen verschillen per merk. Daardoor kan het goedkopere medicijn er anders uitzien of kan de toediening anders zijn. Ook ziet het doosje er anders uit.

Medische noodzaak

Het goedkopere geneesmiddel werkt meestal net zo goed. Maar soms levert het problemen op. Bijvoorbeeld als u allergisch bent voor een van de hulpstoffen. Vindt uw arts het beter dat u een ander merk krijgt dan het voorkeursmerk? Dan zet de arts ‘MN’ (medische noodzaak) op het recept.

Liever zelf kiezen?

Is er geen medische noodzaak, maar wilt u toch de medicijnen van het merk dat u had? Dan kunt u twee dingen doen:

  • Uw medicijnen zelf betalen.
  • Overstappen naar een zorgverzekeraar waarbij u wél zelf mag kiezen. Doe dit vóór 1 januari 2023.

Overstappen van zorgverzekering

Wilt u meer informatie of hulp bij het overstappen van zorgverzekering? Dan kunt u kosteloos bij de volgende tussenpersonen terecht:

 

Save Apotheken

Vrieling zorgverzekeringen

Stelling 5, 7773ND  Hardenberg, T: 0523 – 28  23 20
Langewijk 47, 7701AB Dedemsvaart, T: 0523 – 28 23 20
Eekwal 31, 8011LB Zwolle, T: 038 – 203 12 00

Website: www.vrielingzorgverzekering.nl
Email: zorgverzekeringen@vrieling.nl
Contactpersoon: Guido van Zijl

 

SAVE-apotheken en het voorkeursbeleid

Als SAVE-apotheken hebben wij ons altijd sterk gemaakt voor vrije keus voor merk of fabrikant. Maar op dit moment kiezen veel verzekeraars en dus nu ook Achmea eenzijdig een andere weg.

*Onder Achmea vallen de volgende merken: Zilveren Kruis, Centraal Beheer, Interpolis, FBTO, InShared, De Friesland, Pro Life zorgverzekeringen, Woonfonds, Syntrus en Hagelunie.